Üdvözöljük a 
Rákosmenti Kisállattenyésztő 
Egyesület honlapján! logo
Közhasznú Szervezet, Nyilvántartási szám: 1271

Budapest XVII. Rákóczi u.63. 1174.
 Tel és Fax:06-1- 258-25-05
 R.T: 06-30-9222-106
 E-mail: kisallat.egyesulet@gmail.com
 Sz.sz. OTP BANK 11717009-20005791 

 

 Tenyésztők bemutatkozása

 

 

Képek Gupcsó Pál mestertenyésztő galambjairól

 

Budapesti magasröptű szegett szárnyú keringőgalambok

Tenyészállomány

 

Budapesti magasröptű szegett szárnyú keringőgalambok

Szállók (versenyállomány)

 

Budapesti magasröptű szegett szárnyú tollas lábú keringőgalamb

Tenyészállomány

 

Kiskunfélegyházi fésűs keringőgalamb

Tenyészállomány

 

 

Szegedi magas szálló keringőgalambok

Tenyészállomány

 

 

 

 

2016-os év elért eredmények:

 

Elérhetőség: 06-30/362-2077 telefonszámon.

 

 

 

 

Törökszentmiklóson, 1941-ben születtem egy természetszerető családban, első sikeremet 16 évesen Fegyverneken postagalambokkal értem el. 1967-től a fővárosban kezdtem dolgozni a Kisállattenyésztési Szakszövetkezetben. Az 1969-es esztendő jeles dátum, Kaliforniából, György testvérem révén tulajdonomba került, elsőként Magyarországba 24db Texan-Pioneer galamb, ez bejegyzésre került a Magyar Galambtenyésztők Országos Szövetségének nagykönyvébe.

 

A ház körül kialakítottam egy szárnyasokon alapuló „mini állatkertet”.

 

Negyvenöt éve vagyok tagja A Magyar Galamb és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének. A mai napig, immáron harmincnyolc éve végzek bírálati munkákat, baromfi, galamb, díszmadár szakbírálóként. Ezen tevékenységeimet díjazták, három alkalommal tüntetek ki „az Év Bírálója” címmel.

 
2005. évben A Magyar Galamb és Kisállattenyésztők Országos Szövetség elnöksége „Örökös, Tiszteletbeli Tag” kitüntetését adományozta.


Ötven év alatt tizennyolc faj-fajta szárnyas állatot honosítottam meg Magyarországon.


Jelenleg is tartok szárnyasokat, többek között: díszfácánokat, texán házigalambokat, egzotikus galambokat, különböző díszfürjeket és gazdasági fürjeket.

Bronzszárnyú egzotikus galamb

 

Hegyi fürj (díszfürj fajta)

 

Pávafácánok

 

Kékpikkelyes díszfürjek

 

Vérbegyű egzotikus galamb

 

Könyvem a japán (gazdasági) fürj tenyésztéséről.


Aktívan részt veszek helyi, országos és nemzetközi kiállításokon, bírálóként és tenyésztőként egyaránt. A témával foglalkozó újságokban rendszeresen publikálok szakcikkeket.


Mindezek a nagy sikerek és eredmények úgy jöttek létre, hogy feleségem, Éva asszony kiemelkedő, elsajátított munkájával és szorgalmával nagy segítséget nyújtott.

Elérhetőség: 06-1/257-5647 telefonszámon.

 

 

 

Bartók László bemutatkozása

 

Bartók László vagyok, 1961-ben, Budapesten születtem. Itt is nőttem fel, Rákoscsabán, a XVII. kerületben. Szüleim családi kertes házában már kisgyermekkoromban foglalkoztam állatokkal: természetesen ekkor még csak galamb, nyúl, baromfi és díszmadár fajtákat váltogattam. 1978-ban beléptem az MGKSZ helyi szervezetébe, a B-17-be. Ekkor már főként galambbal foglalkoztam, ezen belül Alföldi keringőkkel. Első állataim †Frei Ádám bácsitól származtak. Ez idő tájt próbálkoztam még Strasszerral és Röppostával is. Ekkor az egyesületünkben kiemelkedő tenyésztők a következők voltak: Tóth Sándor és testvére, †László baromfival és nagytestű galambbal, †Patek Károly és Rép László King galambbal foglalkozott. Említést érdemel még †Tivadar László Máltai és Strasszer állománya, valamint igen szép Bécsi kék nyulai. Bódi Gábor és †Horváth Sándor röpgalambászok voltak. Elismert díszmadarász volt Sajbán József. 1979-ben megismertem Baracsi Pált, akinek igen szép Alföldi keringő, valamint Budapesti magasröptű, Budapesti rövidcsőrű és Kecskeméti keringő állománya volt. Ebben az időben rendszerint kimentem szombatonként a kispesti galambpiacra, ahol sok hasonló érdeklődésű sporttárs megjelent. Itt több kereskedő is kínálta portékáját, melye közül kiemelkedett szakmailag †Szomora Géza. Ismert tenyésztők közül gyakran megfordult itt †Baracsi Pál, †Éber Ágoston, †Gálos Gyula, †Hajas Károly és †Halasi Iván. Nem lennék igazságos, ha nem tennék említést †Elblinger Gézáról e téren, aki fészektányérokat és néhány tollalakzatos galambot árult.

1982-ben Budapesti tükrössel foglalkoztam egy évtizeden keresztül és szép sikereket is értem el kiállításokon. 1983-ban jutottam el Éber Ágostonhoz pesterzsébeti kertes családi házába, és megtekinthettem nagy létszámú szárnyas állat állományát. Az udvaron voltak a papagájai: Hullámos, Nimfa és Kissándor, melyből a hím példány annyira szelíd volt, hogy gazdája kezéből csemegézett diót. Ugyanitt volt még egy madarász-galambász szoba, ahol a kanárik laktak és a falon a kiállításon nyert oklevelek lógtak. A padláson éltek a galambok három fakkban: elsőben a Budapesti magasröptű keringők, másodikban az Egri kékek és néhány egyed Röpposta, az utolsóban, egyben a legnagyobban a Páva, Magyar páva, Budapesti rövidcsőrű és kettő pár Bucharai dobos, melyek hangja különleges élményt jelentett számomra. Guszti bácsit nagy tudású tenyésztőnek tartottam.

Az 1980-as évek második felében kijuthattam az NDK-ba lipcsei kiállításra, amely ezen a téren nekem egy életre szóló élményt jelentett. Ez idő tájt a rákosmenti kiállítások egyre sikeresebbé és nagyobbá váltak, melyeket igen jó hangulatú díjkiosztó ünnepségek követtek. Én 1992-ben megnősültem és Gödöllőre költöztem. Feleségem, Ágnes személyében egy természetetet kedvelő, megértő társra találtam. Ekkoriban Debreceni pergőkkel, Röppostákkal és néhány darab szobamadárral kezdtem el foglalkozni. Az egyesülettől függetlenül igen aktívan működött a Pergő Klub, melynek tagja voltam. A 2000-es években többször eljutottam Kolozsvárra, ahol nagyon kedvelik a tollas lábú pergőket, Rohringer István jó szervezőkészségének köszönhetően. Többször járhattam az egyesületem által külföldön: 2009 körül Prágában, ez a legemlékezetesebb utaim közé tartozik. Sajnos egyesületünk létszáma fokozatosan csökken, így a kiállítók létszáma is.

 

Röviden bemutatnám jelenlegi állományomat.

Hobbimadárból Zebrapinty, Japán sirályka, Hullámos papagáj, Kacagógerle egy télen mérsékelten fűtött helyiségben van elhelyezve, így télen is szaporodnak.

Udvaron található galambdúcom három részre van választva.

Néhány éve ismét van vörös és sárga Budapesti tükrösalambomm, fekete babos, háromszínű, vörös és sárga Debreceni pergőgalambom, néhány darab egyszínű Budapesti rövidcsőrű galambom és Röppostagalambom. Az utóbbit többnyire dajkaként tartom.

Megemlíteném, hogy egy kiállítási szezonban a Nemzeti Kiállításon kívül kettő egyesületi kiállításon szoktam részt venni.

A honlap látogatójának megköszönöm, hogy elolvasta bemutatkozásomat.

 

Gödöllő, 2016. december 29.

Bartók László

(06)70/200-7316

(06)28/416-981