Üdvözöljük a 
Rákosmenti Kisállattenyésztő 
Egyesület honlapján! logo
Közhasznú Szervezet, Nyilvántartási szám: 1271

Budapest XVII. Rákóczi u.63. 1174.
 Tel és Fax:06-1- 258-25-05
 R.T: 06-30-9222-106
 E-mail: kisallat.egyesulet@gmail.com
 Sz.sz. OTP BANK 11717009-20005791 

 

 

 

Házi nyúl .

 

Dicséretes módon erősen terjedőben van a különleges színezetű, nagyságú vagy extrém küllemi jegyekkel rendelkező nyulak (pl. hosszú szőr, igen hosszú, vagy lógó fülek) kisállatkiállításon való bemutatása. A hús- és prémtermelő nyúlfajták szép külsejű példányai, és a házi kedvencként tartott törpe fajták egyedei is sikerrel szerepelhetnek a rendezvényeken.

A házi nyúl domesztikálása (háziasítása) már az ókorban elkezdődött. Az ókori Rómában hatalmas, falakkal körülvett kertekben, az ún. leporáriumokban tenyésztették a nyulakat. A középkorban a nemesi kastélyok kertjeiben, vadaskertekben éppen úgy megtalálhatóak voltak a nyulak, mint a szerzetesek kolostoraiban. Később megjelentek a szegényebb családok, a köznép vidéki istállóiban, portáin is. Az emberek magukkal vitték a kis helyen is tartható, olcsón takarmányozható nyulaikat élelemforrásként, de állatszeretetből is.

19. században a tenyésztési kedv magasra csapott a nyúltartók köreiben. A már meglevő különféle típusú nyulakból és a spontánul jelentkező küllemileg megváltozott (lógó fül, hosszú vagy rövid szőr stb.) nyulakból fajták sokaságát tenyésztették ki.

 

Nyúlfajtákról (Házi nyulak)

 

Normál szőrzetű fajták

 

 

Óriásnyulak

 

Nagytestű, igen attraktív nyulak. Fajtánként változó az alsó súlyhatáruk: 5- 5,5 kg a minimum, felső határ több esetben nincs meghatározva, akár 10 kg felett is lehet. Testük hosszúkás, csontozatuk erős, szőrzetük többnyire vastag. Néhány fajtájuk különösen hosszú fülekkel rendelkezik, léteznek Kosorrú (lógó fülű) óriásnyúl fajták is. Biztonsággal 8 hónaposan válnak tenyészéretté. Nyugodt vérmérsékletűek. Kiállítások kedvelt, látványos szereplői.

Néhány fajta: Belga óriásnyúl, Német tarka óriásnyúl, Óriás kosorrú nyúl, Magyar óriásnyúl

 

 

 

 

Közepes testű nyulak:

 

Gazdasági szerepük is jelentős, több hústermelésre vagy hús/prémtermelésre használt fajta is tartozik ebbe a csoportba. Mások inkább kiállításra valók (sportnyulak), különleges testformájuk vagy színezetük miatt. A közepes testű nyulak súlya 3,5-5 kg között változhat.

Néhány gazdasági nyúlfajta: Új-zélandi fehér nyúl, Kaliforniai nyúl, Bécsi fehér nyúl.

Sportnyúl fajták: Angol kosorrú nyúl, Belga vitás nyúl, Havanna nyúl, Thüringiai nyúl, Japántarka nyúl, Német nagy ezüstnyúl.

 

 

 

 

Kistestű nyulak:

 

A különlegességet is kedvelő, „háztájiban” állattenyésztők kedvencei. Sok szép, változatos  fajta tartozik ide formában, színben, rajzolatban. Tenyésztésük nagy türelmet, gondosságot és némi genetikai ismeretet kíván. Testsúlyuk 2–3,5 kg között változhat. Kiállításra termett nyúlfajták!

Néhány fajta: Angol (helytelenül „lepke”) tarka nyúl, Holland tarka nyúl, Cser nyúl, Kis ezüst nyúl, Kis csincsilla nyúl.

 

 

 

Törpenyulak

 

Elterjedőben vannak, mint házi kedvencek, társállatok, hobbiállatok. Nagy kihívás a tenyésztőnek, hogy jó minőségű, szép küllemű, jó idegzetű legyen az általa tenyésztett nyúl. Az állófülű törpenyulak  viszonylag rövid füllel rendelkeznek. Testük tömzsi, de mozgásuk élénk. A Kosorrú törpenyúl lógó fülekkel rendelkezik. A törpenyulak súlya 0,9–2 kg között változik, de ez fajtánként erősen eltérhet.

Fajták: Színes (Holland) törpenyúl, Hermelin nyúl, Törpe kosorrú nyúl

 

 

 

 

Különleges szőrzetű fajták

 

 

Hosszúszőrű fajták

 

Spontán mutációként jelent meg a nyulak között a hosszúszőrűség, szaknyelven angorizmus. Nagy sikert aratott, mivel nem csak le lehetett, de le is kellett nyírni a szőrt nyúlról, mivel az állandóan növekedett. Az Angóra nyúl – a legelső hosszúszőrű fajta – nagy karriert futott be, sokan tenyésztették és több típusa alakult ki (angol, német, sőt nekünk is volt egy Angóranyúl fajtánk, a Kék szemű fehér angóranyúl). A szintetikus anyagok megjelenésével a fajta szinte eltűnt, sok helyen ki is pusztult. Az Angóra nyúl szőrzetében a fedő (korona) szőrzet és az aljszőrzet egyforma hosszú, legalább 6 cm-es a kiállításra felkészítendő nyulaknál.

Hosszú szőrű fajták: Angóra nyúl, Rókanyúl

 

 

 

 

Rövidszőrű fajták (Rexek)

 

Szintén mutáció, Franciaországban, Normandiner nyúl-alomban bukkant fel. A rövid, bársonyos szőrű nyulak a Rex („király”) fajtanevet kapták, hamar elterjedtek az egész világon. A Rex nyulak fedő(korona) szőrei legfeljebb 12 mm-esek lehetnek, ugyanakkorák vagy kisebbek, mint az aljszőrzet szálai.

Rövidszőrű fajták: Standard Castor rex nyúl, Kis (Klein) Rex nyúl, Törpe rex nyúl, Astrex nyúl (göndör rex)

 

 

 

 

Magyar nyúlfajta

Magyar óriásnyúl

 

A Magyar óriásnyúl a két világháború között Magyarországra került és itt továbbtenyésztett Német/Belga (Flamand) óriásnyulak, valamint a magyar parlagi nyulak és a magyar vadas nyúlfajta kényszerű és tervszerűtlen keresztezésének eredményeként jött létre.

Sokan, esetenként egymástól függetlenül is munkálkodtak a fajta nemesítésén, ezért az lassan és bizonytalanul fejlődött.  A belga óriás nyulakat a fajtatisztán végzett fenntartás mellett keresztezték más fajtákkal, így a magyar parlagi nyúllal is. A keresztezésekből szerencsés új fajtatípusok alakultak ki, amelyek átvették a Belga óriás testformáját, szépségét, szőrméjének előnyös tulajdonságait, de megtartották a parlagi és keverék nyulak nagyobb edzettségét és igénytelenségét. Ezek továbbtenyésztéséből alakult ki - más európai országokhoz hasonlóan - Magyarországon is a hazai óriás nyúl, melynek példányaival közvetlenül a II. világháborút
megelőző időszakban már lehetett találkozni a kiálIításokon.
 

Meghatározó méreteit a Belga óriás nyúlnak köszönheti. Súlya 5,5-7 kg közötti. Füle legfeljebb 15 cm. lehet. Színe lehet vadas, vasderes, ritkán fekete, sárga, fehér. A fajta jótulajdonsága az igénytelenség és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség. 12 hetes korukra a növendékek elérik a 2,5 kg-ot.  Jól szaporodik,  az anyák gondosan nevelik kisnyulaikat.

A hazai nyúltenyésztésben nagyon ajánlott  a háztájiban való tenyésztéshez (fajtatisztán vagy keresztezési partnerként) és az ökológiai (bio) gazdálkodásban, ahol  kedvező szerepet tölthetne be. 

Mérete, harmonikus testfelépítése, tömött és fényes bundája a nyúlkiállítások csodált látnivalójává teszi.

 

Forrás: Nyúltenyésztés cikk, Magyar óriásnyúl nukleusz telep a Haszonállat-génmegőrzési Központban ,( Zöld Orsolya).

 

 

© A fenti népszerüsítő célzattal írt cikkben előforduló esetleges elírásokért, tévedésekért felelősséget vállalok. Építő szándékú kritikát szívesen veszek.

        weblap Adminisztrátor ©